NUBA - ČISTI LJUDJE | Bela Film
15954
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-15954,b_,bv_,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-7.7,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

NUBA – ČISTI LJUDJE

Vsebina

Leta 1980 je Tomo Križnar med prvim obiskom v Nubskih gorah srečal najbolj zdrave in zadovoljne ljudi. Imenoval jih je čisti ljudje. Devetnajst let in dva milijona žrtev sudanske državljanske vojne kasneje, se Tomo s pomočjo bicikla vtihotapi skozi oblegane obroče, prečka mejo med nadzorovanim in nenadzorovanim planetom, in z video kamero posname dokaze enega najhujših genocidov na svetu, ki pa ga svetovna politika ignorira.

Rešimo Nube, rešimo sebe!

REŽISER O FILMU

Nubsko ljudstvo, devetindevedeset afriških črnskih plemen v Nubskih gorah v sudanski provinci Južni Kordofan, že petnajst let oblega redna sudanska vojska. Genocid nad Nubskimi ljudmi, ki se dogaja ob očitnem prerivanju svetovnih sil za sudanska bogastva, svetovni javnosti ni poznan, saj v Nubske gore ni dovoljeno nobenim opazovalcem, novinarjem, niti članom človekoljubnih organizacij. Nubske gore so najtežje dostopni kraj na planetu.

V Sudan sem vstopil na severu v Wadi Halfi in sledil Nilu navzgor skozi staro puščavsko Nubijo in ves čas iskal ostanke nubijske kulture, ki naj bi bila po nekaterih teorijah povezana z Nubami v Nubskih gorah. Vsako noč sem spal pod drugo gostoljubno streho in kar se le da neposredno okušal vsebino ljudskih src in pameti. Velika večina severnih Sudancev ni bila zadovoljna z trenutno vlado, arabski islamski fundamentalizem jim je tuj. To so verni, v duhovnost prej kot v materialno usmerjeni ljudje, ki jih zanima predvsem ljubezen.

Več na www.tomokriznar.com

NAGRADE

– Najboljši dokumentarni film / Festival slovenskega filma (Slovenija), 2000
– Posebna omemba žirije / Rotterdam Market for Education and Multimedia 2000
– 2. nagrada poljske televizije / International Ethnic Film Festival ”At home” Krakov
– Zlata kamera za najboljši dokumentarni film / International Mountain and Adventure Film Festival Graz (Avstrija), 2000

EKIPA

Scenarista in režiserja TOMO KRIŽNAR in MAJA WEISS
Producentka IDA WEISS
Kamera TOMO KRIŽNAR
Montažer ZVONE JUDEŽ
Glasba NUBA
Zvokovna obdelava IGOR LALOŠ

PRODUKCIJA

BELA FILM
v koprodukciji z:
RTV SLOVENIJA - Izobraževalni program

TEHNIČNI PODATKI

Dolžina: 62 min
Format: Beta SP
Leto produkcije: 2000

Tip projekta
Dokumentarni