OBČUTEK ZA VETER | Bela Film
15873
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-15873,b_,bv_,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-7.7,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

OBČUTEK ZA VETER

Vsebina

Film je nastal po istoimenski pesniški knjigi Ferija Lainščka in Dušana Šarotarja, ki je leta 2004 izšla pri založbi Franc Franc iz Murske Sobote. Posnet je bil na različnih lokacijah v Prekmurju. To je predvsem film o besedi, vetru, o nevidnem, o tistem, kar je edino v nas, morebiti temu lahko še pravimo duša, mogoče samo občutek.

Občutek za veter je poetični portret panonske pokrajine, ki jo je režiserka Maja Weiss raziskovala skozi poezijo, glasbo, fotografije in predvsem na dolgem potovanju po ravnici gor in dol.

Leta 2004 je pri založbi Franc-Franc v Murski Soboti izšla knjiga z naslovom Občutek za veter. Knjiga je skupno delo pesnikov Ferija Lainščka in Dušana Šarotarja, fotografa Jožeta Suhadolnika ter oblikovalcev Mihe Groblerja in Mateja Korena. Priložena ji je zgoščenka s skladbami, za katera je besedila napisal Feri Lainšček, glasbo Marko Grobler, izvajajo pa jih glasbena skupina Občutek za veter in pevka Moira. Knjiga z naslovom Občutek za veter je svojevrstna duhovna monografija Prekmurja, obenem pa del širšega umetniškega projekta.

Leta 2007 sta se v projekt Občutek za veter vključila kipar Tomaž Kolarič in režiserka Maja Weiss. Tomaž Kolarič je pripravil idejno zasnovo in izdelal prototip Panonskega ušesa, objekta, prisluškovalca vetru, katerega instalacija bo omogočila prenos naravnih šumov iz lokacije v Prekmurju s pomočjo elektronskih medijev v internetno medmrežje. Režiserka Maja Weiss pa je posnela poetični dokumentarni film z naslovom Občutek za veter. V njem sodelujejo vsi udeleženci projekta, ob njih pa tudi drugi vidni ustvarjalci iz Prekmurja.

REŽISER O FILMU

Avtorji smo projekt zasnovali kot svojevrstno umetniško potovanje na sledi občutku za veter, ki ga razumemo kot metaforo za tišino, skrivnost, tisto popolnoma drugo, kar pa bistveno zaznamuje neko pokrajino in ji daje enkraten, nezamenljiv melos in sentiment. Občutku za veter smo sledili v geografsko zamejenem prostoru Prekmurja, vendar pa smo svoja izhodišča najdevali tudi v mnogo širšem duhovnem kontekstu, ki ga opredeljujemo s pojmom stepska melanholija. Prav slednje smo želeli dosledneje raziskati in predstaviti širokemu občinstvu. Pri tem gre seveda za navidez že znani koncept, oziroma vzorec, s katerim največkrat zmotno in povsem stereotipno povezujemo podobo ravnine in senzibilnost njenih prebivalcev z neko folklorno idealizirano in predvsem lokalno omejeno sliko, v kateri umanjka prostora za geografsko razsežnost, umetniško globino ter duhovno kompleksnost panonskega prostora. Prepričani smo, da je poročilo o našem popotovanju lahko pristno in vznemirljivo, obenem pa tudi umetniško prepričljivo, drzno in novo.

Fotogalerija
EKIPA

Režiserka MAJA WEISS
Producentka IDA WEISS
Scenaristi FERI LAINŠČEK, DUŠAN ŠAROTAR, MAJA WEISS (po knjigi Ferija Lainščka in Dušana Šarotarja Občutek za veter)
Direktor fotografije BOJAN KASTELIC
Montažer PETER LOZAR
Glasba MARKO GROBLER
Fotografije JOŽE SUHADOLNIK
Organizatorja JANI KOVAČIČ, SIMONA CIZAR

PRODUKCIJA

BELA FILM
v koprodukciji z:
RTV SLOVENIJA - Uredništvo dokumentarnih oddaj
Finančna podpora:
MINISTRSTVO ZA KULTURO

TEHNIČNI PODATKI

Dolžina: 50 min
Format: Digital Beta
Leto produkcije: 2008

Tip projekta
Dokumentarni