PAPPENSTORY
15745
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-15745,b_,bv_,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-7.7,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

PAPPENSTORY
Štorija o slovenskem amaterskem gledališču SAG Trst

Vsebina

Slovensko institucionalno gledališče v Trstu je bil osrednji prostor za slovensko manjšino v Italiji ter platforma za kulturni razvoj in kritično dojemanje stvarnosti. Ko je bila na začetku 70.let skupina mladih nezadovoljna, kako se je to gledališče pričelo podrejati vsakokratni politični oblasti, se je odločila, da ustanovi Slovensko amatersko gledališče (SAG). SAG je sestavljalo več mladih navdušencev, duša SAG-a pa so bili Sergej Verč, Boris Kobal, Ivan Verč in Bogomila Kravos.

Sagovci so želeli postaviti kritično ogledalo slovenskim razmeram na Tržaškem in njihov entuziazem, ki ni bil obremenjen s konvencijami, je prepoznala tudi publika tako v kot izven tržaškega prostora. Njihovo delovanje je želo velika priznanja in navdušenje med gledalci, uspešno pa je gostovalo tudi v matični Sloveniji, takrat Jugoslaviji.

Leta 1975 so se lotili priprave provokativnega satiričnega kabareta Pappenstory (Štorija o papanju), ki so ga začeli pripravljati na skrivaj.

V tej predstavi so si mladi gledališčniki hoteli privoščiti slovenske levičarske politične in kulturne veljake na Tržaškem. Posledica tega dovolj pogumnega poskusa so bile nepričakovane. Na začetku oktobra 1975 so bili sagovci povabljeni na sestanek z voditelji krovne organizacije Slovencev v Italiji. Mladi gledališčniki so pričakovali, da jih Slovenska kulturna gospodarska zveza (SKGZ) vabi na prijateljski pogovor o finančni pomoči, izkazalo pa se je, da je bil namen srečanja povsem drugačen.

Zgodba o SAG-u ni le zgodba o nekem gledališkem ansamblu in njegovi dobi, ampak tudi prikaz konflikta med politiko in umetnostjo.

Fotogalerija
HiRes Foto (zip)

HiRes Foto (zip)

Naloži
EKIPA

Režija: MARTIN TURK
Scenarij: BOGOMILA KRAVOS, MARTIN TURK
Producentka: IDA WEISS
Koproducentka: MARTA ZACCARON
Direktor fotografije: RADOVAN ČOK, zfs
Montažer: JURIJ MOŠKON
Glasba: DARIO SAVRON
Zvok: FRANCESCO MOROSINI, HAVIR GERGOLET, MARCO CECOTTO, VJEKOSLAV MIKEZ

NASTOPAJOČI

BORIS KOBAL
BOGOMILA KRAVOS
IVAN VERČ
SERGEJ VERČ
in
Rudi Pavšič, Vojmir Tavčar, Marij Maver, Štefka Drolc, Adrijan Rustja, Igor Tuta, Boris Mihalič, Lidija Sosič, Marina Gulin, Silvester Metlika, Anica Žerjal, Jasna Petaros, Dario Frandolič, Luciana Pribac, Julijana Sosič, Aldo Pipan, Rossana Tul, Alenka Cepar, Karel Mezgec, Marko Kravos

PRODUKCIJA

BELA FILM
v koprodukciji s
QUASAR MULTIMEDIA in
RTV SLOVENIJA
finančna podpora:
SLOVENSKI FILMSKI CENTER
FONDO AUDIOVISIVO DEL FRIULI VENEZIA GUILIA

TEHNIČNI PODATKI

Trajanje: 49 min.
Format: Full HD, 16:9, barvni
Zvok: Stereo
Jezik: Slovenski, Italijanski
Leto produkcije: 2017

Tip projekta
Dokumentarni