Uspešna predpremiera filma Doberdob - roman upornika v Gorici | Bela Film
16172
post-template-default,single,single-post,postid-16172,single-format-standard,b_,bv_,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-7.7,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Uspešna predpremiera filma
Doberdob – roman upornika
v Gorici

28 Okt Uspešna predpremiera filma
Doberdob – roman upornika
v Gorici

V torek se je v italijanski Gorici zgodila uspešna predpremiera dokumentarnega filma Doberdob – roman upornika, tržaškega režiserja Martina Turka. Projekcija se je odvila v Hiši filma (Kinemax) v organizaciji tamkajšnjega Kinoateljeja.
Goriška predpremiera je najava za dva glavna dogodka: slovensko premiero v Kulturnem centu Ravnah na Koroškem 7. novembra ob 19, uri ter osrednji dogodek, ki se bo zgodil v ljubljanskem Kinodvoru 9. novembra ob 19. uri. Vabljeni!

Projekciji so prisostvovali župan Doberdoba Fabio Vizintin, Boris Peric, predsednik družbe KB 1909 iz Gorice, direktor kina Kinemax Giuseppe Longo, pisatelj in režiser Marko Sosič, režiserki Nadja Velušček in Anja Medved, režiser Ivan Gergolet in drugi.
Po končanem filmu so se pred polno dvorano poklonili tudi ustvarjalci filma, med drugim režiser Martin Turk, direktor fotografije Radovan Čok, koproducentka filma iz RAI Martina Repinc ter nastopajoča v filmu mag. Vasja Klavora in Dario Frandolič.

Občinstvo je film lepo sprejelo in odzivi so bili pozitivni. Med drugim se jih je film dotaknil z življenjsko zgodbo Prežihovega Voranca – veliko jih namreč ni vedelo, da je bil Lovro Kuhar/Prežihov Voranc velik svetovljan in pomembna osebnost v tedanjem političnem življenju. Obiskovalci so bili presenečeni tudi nad usodo rokopisa romana Doberdob in nad nadčloveško voljo Voranca, da je roman večkrat napisal. Poleg Prežihove zgodbe je film naredil močan vtis tudi zaradi obdobja 1. svetovne vojne in bližnjega bojišča Doberdob, saj je to obdobje zgodovine v teh krajih še zelo živo.
Veliko jih je film pospremilo z besedami, da je to film, ki bi si ga moral vsakdo ogledati in ki bi moral biti na ogled dijakom in študentom, saj bi se spremenil njihov »šolski« pogled na Voranca kot samo na pisca kmečkih povesti, saj šele skozi ta film vidimo, kakšen širok človek je Prežihov Voranc v bistvu bil in kakšen velik roman je v resnici njegov Doberdob.

Nekaj utrinkov s predpremiere si lahko ogledate tukaj.

Ni prispevkov.

Žal, trenutno ni možno komentirati