USPEŠNA MEDNARODNA POT KRATKEGA FILMA "ZA VOGALOM" SE NADALJUJE V UPPSALI | Bela Film
17997
post-template-default,single,single-post,postid-17997,single-format-standard,b_,bv_,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-7.7,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

USPEŠNA MEDNARODNA POT KRATKEGA FILMA “ZA VOGALOM” SE NADALJUJE V UPPSALI

21 Sep USPEŠNA MEDNARODNA POT KRATKEGA FILMA “ZA VOGALOM” SE NADALJUJE V UPPSALI

Film režiserja in scenarista Martina Turka se bo konec oktobra potegoval za naziv Najboljši film za mlado občinstvo na enem najprestižnejših festivalov kratkega filma na svetu – 42. festivalu kratkih filmov Uppsala na Švedskem. Do sedaj se je film predstavil na več kot 25-tih mednarodnih festivalih ter prejel posebno nagrado žirije na Budapest Movie Awards in posebno nagrado žirije na 28. mednarodnem filmskem festivalu za otroke La Matatena A.C. v Mehiki.

Za Vogalom sledi dvanajstletnemu Nejcu, ki postane priča med vrstniškemu nasilju. Nejc sklene prijateljstvo z žrtvijo nasilja Timijem, a se izkaže, da Timi ni edina žrtev te zgodbe. Film, ki deloma izhaja iz osebnih izkušenj režiserja in scenarista Martina Turka, poudarja pomen sočutja in podpore v otroškem svetu ter osvetljuje vlogo (ne)prisotnih odraslih. »Ko se je moj sin nekoč stepel v šoli, nisem vedel, kako naj se odzovem, saj nisem poznal vseh okoliščin in nisem vedel, kdo ima prav. V kompleksnosti otroškega sveta je veliko odtenkov resnice in na situacijo sem poskušal pogledat kar se da nepristransko in skozi oči vpletenih otrok. Ta situacija me je potem vodila k snovanju in realizaciji kratkega filma Za vogalom,« pripoveduje Turk.

Film se je v pičlem letu in pol že predstavil na več kot 25-ih mednarodnih festivalih po različnih celinah, vključno s Poljsko, Norveško, Hrvaško, Brazilijo, Makedonijo, ZDA, Belgijo, Kanado, Severno Irsko, Madžarsko, Italijo, Bolgarijo in Mehiko. V oktobru potuje v Francijo na Festival male šole kratkega filma (francosko Festival International du Film de Nancy), novembra pa še v Grčijo na Athens International Children’s Film Festival in v Nemčijo na Braunschweig Film Festival. Vrhunec te jeseni bo gotovo nastop filma na 42. festivalu kratkega filma Uppsala na Švedskem, ki se ponaša z akreditacijo ameriške filmske akademije Oscars, poleg tega pa tudi Evropske filmske akademije in Britanske akademije za filmsko in televizijsko umetnost za najboljše britanske in mednarodne prispevke k filmu Bafta.

Slovenskim otrokom je Za vogalom na voljo v okviru programa Kinodvora Film in duševno zdravje, pri oblikovanju katerega je sodeloval tudi Nacionalni inštitut za javno zdravje. Program se osredotoča na pomembnost preprečevanja medvrstniškega nasilja in promocijo čustvenega zdravja otrok, filmi ter dejavnosti za otroke, mlade in pedagoge pa poleg Kinodvora potekajo tudi v drugih kinematografih Art kino mreže Slovenija. Film Za Vogalom še vedno ostaja dostopen v Kinodvoru tudi kot del izbora filmov Kratkohlačniki. V Kinodvoru je bil film tudi na rednem sporedu kot predfilm islandskega filma Do zmage in naprej. Za Vogalom je obenem del izobraževalnih programov v nemških šolah, poljskim šolarjem pa je na voljo prek spletnega portala Laboratorium filmowe, ki je namenjen izobraževanju mladih preko filma.

Več o filmu: https://belafilm.si/seznam-filmi/za-vogalom/

Ni prispevkov.

Žal, trenutno ni možno komentirati