ŠAMPANJSKI TWIST | Bela Film
16738
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-16738,b_,bv_,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-7.7,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

ŠAMPANJSKI TWIST

Vsebina

Mlad moški dela v proizvodnji šampanjca. Vsak dan mora ročno obrniti tisoče steklenic, jih „zatwistati“. Med tem hipnotičnim delom mu misli pričnejo tavati. Razmišlja o zgodbah, ki se dogajajo okoli njega.

Kratki film o delu, življenju, uspehu, bolečini in užitku – šampanjec kot metafora za razkošje in hkrati težaško delo, za tradicijo in prihodnost.

REŽISER O FILMU

Šampanjec je vedno bil in bo sinonim za bogastvo in razkošje. Noben ga ne potrebuje, pa vendar, ko ga enkrat poskusiš, lahko deluje kot mehka droga. Nenavaden in zamuden proces proizvodnje šampanjca v nasprotju s kratkimi trenutki radosti v življenju, ki dandanes pomeni predvsem delo, pritiske, stres in sprejemanje hitrih odločitev. Ko nekaj obrnemo – „zatwistamo“ – tako kot tisoč steklenic šampanjca dnevno obrne („zatwista“) Tomas – se nekaj spremeni. Spremeni se stanje ali narava predmeta ali dogodka. Šampanjski twist je tako metafora tudi za osnovna nasprotja, s katerimi se dnevno ubadamo: hitro – počasi, reven – bogat, topel – mrzel in podobno. Vsa ta nasprotja koeksistirajo, so med seboj odvisna, vzpostavljajo stalen in vzporeden univerzum in s tem vzporedno realnost in resnico – držijo ogledalo, izkrivljajo („twistajo“) opazovana stanja. Vse v filmu je povezano v ritmične sanje, zgrajene na zvokih in udarcih. Film pleše s podobami in bežnimi trenutki, ki hkrati sodijo v preteklost in prihodnost, so hkrati projekcija in refleksija. Film zato govori tudi o dimenziji časa. O času, ki premika, o času, ki ga sami premikamo, o času, ki izginja ter času, ki ga imamo zato, da lahko sanjamo. Let´s twist.

Fotogalerija
EKIPA

Scenarij in režija HARRY RAG
Producentka IDA WEISS
Direktor fotografije ŽIGA KORITNIK
Montažer PETER BRAATZ
Glasba CHRIS ECKMAN, HARRY RAG, AUGUST ADRIAN BRAATZ, LITOŠT, DEŽURNI KRIVCI
Zvok PETER BRAATZ

IGRALCI

TOMAS TIBAUT
TATJANA PLAHUTA
LEON ŠTRAKL
MANJA DOBRILOVIČ

PRODUKCIJA

BELA FILM
v koprodukciji z
RTV SLOVENIJA
finančna podpora:
SLOVENSKI FILMSKI CENTER
tehnična podpora:
VIBA FILM

TEHNIČNI PODATKI

Trajanje: 15 min.
Format: DCP, barvni
Zvok: 5.1
brez dialogov
Leto produkcije: 2014
Žanr: igrani - eksperimentalni

Tip projekta
Dokumentarni, Kratki