PISATELJ IN MESTO | Bela Film
15838
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-15838,b_,bv_,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-7.7,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

PISATELJ IN MESTO

Vsebina

Na pobudo Tomaža Pandurja, v izvedbi Ateljeja Japelj in Livije Pandur ter v sodelovanju s pisateljem, se v mestu Evropske prestolnice kulture zgodijo štirje imenitni literarni večeri in zasvetijo veliki osvetljeni napisi z imeni Jančarjevih del, ki spremenijo podobo mesta Maribor. Napisi, ki nosijo imena knjig, so: Severni sij, To noč sem jo videl, Katarina, pav in jezuit, Galjot, Brioni, Veliki briljantni valček. Literarni dogodki s pisateljem pa so: Severni sij v Alojzijevi cerkvi, Duša Evrope s Claudiem Magrisom in Karlom-Markusom Gausom v Vetrinjskem dvoru, Umetnost in norost v Pokrajinskem muzeju Maribor ter premiera Velikega briljantnega valčka v Slovenskem narodnem gledališču Maribor.
Razprodani obiski dogodkov, veliko zanimanje za ponatise Jančarjevih knjig kažejo na to, da so Mariborčani ne samo z velikim zanimanjem, temveč tudi s hvaležnostjo pričakali vrnitev Draga Jančarja in njegove literature v pisateljevo rojstno mesto, nad katerim je ponovno zasijal Severni sij.

 

Dokumentarni film, ki je nastal na pobudo Mitje Čandra in v režiji Maje Weiss, portretira Draga Jančarja na prizoriščih dogodkov in na posebnih prostorih v mestu, kjer pisatelj prvič spregovori o osebnih spominih in stvareh, ki so našli prostor v njegovih literarnih delih.

REŽISER O FILMU

Režiserka Maja Weiss o filmu:

 

„Literatura Draga Jančarja je strastna in sočna. Misel ostra in vizionarska. Njegovi junaki življenjski sleherniki. Zgodbe zgodovine, ki pripovedujejo o večni sedanjosti.
Pisatelj ni samo veliki pripovednik v literarnih delih, ampak tudi pred kamero. Njegova pripoved je kot reka, ki teče in jo je nemogoče prerezati. Nekaj rezov s pisateljem svetovnega formata in njegovo literaturo daje na ogled dokumentarec Pisatelj in mesto, posnet v Mariboru v času Evropske prestolnice kulture, kamor se Drago Jančar kot dolgo pričakovani gost in domačin, končno vrne – domov.“

PREMIERE

Premiera – 14.12.2012 (Kolosej Maribor) – v sklopu zaključnih dogodkov MARIBOR 2012 – Evropska prestolnica kulture

RTV Slovenija, TV SLO 1, 17.3.2013 (19.3.2013), SLO 1 (9%)

Fotogalerija
EKIPA

Režiserka: MAJA WEISS
Producentka: IDA WEISS
Scenaristki: MATEJA JANČAR in MAJA WEISS
Direktor fotografije in snemalec: BOJAN KASTELIC
Montažerja: PETER BRAATZ, MAJA WEISS
Skladatelj in izvajalec glasbe: CHRIS ECKMAN
Obdelava zvoka: MARJAN DROBNIČ, FRANE POVIRK, BRANKO ATANASKOVIČ
Direktor filma: RADOVAN MIŠIČ

NASTOPAJO

DRAGO JANČAR

ANDREJ BRVAR, MITJA ČANDER, KARL MARKUS-GAUSS, NATAŠA BARBARA GRAČNER, LUDVIG HARTINGER, MARKO JAPELJ, BRANKO JORDAN, ZORA A.JURIČ, MARJAN KRAMBERGER, CLAUDIO MAGRIS, VESNA MILEK, VLADO NOVAK, KLAUS DETLEF OLOF, LIVIJA PANDUR, TONE PARTLJIČ in drugi.

Odlomke iz Jančarjevih del bere: PAVLE RAVNOHRIB

PRODUKCIJA

SENCA STUDIO
v koprodukciji z
RTV SLOVENIJA
MARIBOR 2012 – Evropska prestolnica kulture
Bela Film
Taris Film
finančna podpora: Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport

TEHNIČNI PODATKI

Dolžina: 54 min./51 min.
Format: HD, 16:9
Jezik: slovenski, italjanski, nemški
Leto produkcije: 2012

Tip projekta
Dokumentarni