HOČEM OSVOJITI SVET | Bela Film
15914
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-15914,b_,bv_,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-7.7,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

HOČEM OSVOJITI SVET

Vsebina

Marija Vera (Franziska Xaveria Maria Eppich, po poroki baronica von Osten Sacken), je bila igralka, režiserka in pedagoginja slovensko-nemškega rodu. Rodila se je v Kamniku, 22. novembra 1881, umrla je v Ljubljani, 12. januarja 1954. Med leti 1907 in 1954 je živela in delala v treh kulturnih in jezikovnih okoljih: nemškem, srbo-hrvaškem in slovenskem. Kot igralka je bila angažirana v enajstih gledališčih, ki se danes nahajajo v kar sedmih evropskih državah: Avstriji, Nemčiji, Švici, Poljski, Srbiji in Črni gori, Bosni in Hercegovini ter Sloveniji. V letih 1911-1914 je bila angažirana pri znamenitem režiserju Maxu Reinhardtu v Deutsches Theatru, Berlin. V gledališču je odigrala 279 vlog. Povsod, kjer je nastopala, je bila občudovana kot gledališka zvezda in svetovljanka.

 

Življenjska pot Marije Vere je v filmu Hočem osvojiti svet – Portret igralke Marije Vere prikazana kot potovanje med različnimi kulturami, mesti, jeziki, gledališči, političnimi sistemi in zgodovinskimi obdobji. Pripovedovalka in raziskovalka Barbara Sušec Michieli z vlakom potuje po Evropi in išče sledi o Mariji Veri. Njena razmišljanja se prepletajo z odlomki iz igralkinih dnevnikov, spraševanji o igranju in gledališču, položaju ženske v umetnosti in življenju, o domu in o svetu. Kot glas Marije Vere v filmu nastopa igralka Maja Gal Štromar.

 

Portret je zasnovan kot kolaž raznolikih podob – Marija Vera se v njem odkrije kot občudovana gledališka zvezda in vztrajna popotnica, pa tudi kot osamljena ustvarjalka, mati, žena. Spomine in razmišljanja o njej pripovedujejo: Pino Mlakar, Demeter Bitenc, Polde Bibič, Žarko Petan, Janko Moder, Rapa Šuklje, dr. Niko Sadnikar, Branko Miklavc, Mija Janžekovič, Ivanka Mežan, Iva Zupančič, Peter Zobec, dr. Marko Marin, Alenka Puhar, Leopoldina Bar, Jože Švagelj in pranečak Gregor Epih.

 

Kaj sploh je igralstvo? O tem v filmu spregovorijo igralke: Veronika Drolc, Nataša Matjašec, Polona Juh, Jette Ostan Vejrup in Aleksandra Balzamovič.

 

Ljubljana, Dunaj, Zürich, Berlin, Gdansk, Sarajevo, Beograd? Film je bil posnet v sedmih evropskih državah. Med tujimi nastopajočimi so tudi gledališki zgodovinarji, režiserji in igralke iz Švice, Nemčije, Poljske, Srbije in BiH: Mieczysław Abramowicz, Ejla Bavčić Tarakčija, Magda Boć, Stephan Dörschel, Peter Fischer, Momčilo Kovačević, Sulejman Kupusović, dr. Anna Pia Maissen, Lotte Ohm, mag. Halina Pichit, Hans Rübesame.

Fotogalerija
EKIPA

Režiserka MAJA WEISS
Producentka IDA WEISS
Scenaristki BARBARA SUŠEC MICHIELI & MAJA WEISS
Pripovedovalka BARBARA SUŠEC MICHIELI
Direktor fotografije BOJAN KASTELIC
Montažer PETER LOZAR
Oblikovalca zvoka TONE ŽEROVNIK, MATEJ PERIH
Organizacija ANITA MEŽNARŠIČ
Glas Marije Vere MAJA GAL ŠTROMAR
Tajnica režije TADEJA JENIČ
Koproducenti TVS JANI KOVAČIČ, JAKA HEMLER

PRODUKCIJA

BELA FILM
v koprodukciji z:
RTV SLOVENIJA - Uredništvo dokumentarnih oddaj
Urednica Dokumentarnega programa TVS ŽIVA EMERŠIČ
Finančna podpora:
MINISTRSTVO ZA KULTURO RS

TEHNIČNI PODATKI

Dolžina: 54 min
Format: Digital Beta, Color
Leto produkcije: 2006, Evropsko leto mobilnosti

Tip projekta
Dokumentarni