FANT, POBRATIM SMRTI 2 | Bela Film
15845
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-15845,b_,bv_,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-7.7,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

FANT, POBRATIM SMRTI 2

Vsebina

Černobil 25 let kasneje… Kaj se je zgodilo vmes, med prvo jedrsko kataklizmo in čakanjem na drugo? Kam je šla vsa ta mednarodna pomoč in kam gredo milijoni namenjeni obnovi preperelega sarkofaga? Kam gre moje življenje? Kaj je dediščina, ki jo zapuščam svojemu sinu … To je le nekaj vprašanj, na katera nam poskuša odgovoriti nekdanji černobilski otrok Anatolij Rižov – Tolja, ki smo ga poiskali 20 let kasneje, po snemanju prvega filma z istim naslovom.
FANT POBRATIM SMRTI 2 je nadaljevanje rafinirane zgodbe o Tolji in njegovi družini, ki v majhni ukrajinski vasici, nedaleč stran od največjega spomenika jedrske zgodovine – Černobila -, poskuša živeti in preživeti svoje življenje v tihem objemu radiacije … To je intimna zgodba o življenju, ki se trudi ubežati svoji usodi. Mu bo uspelo?
Smo se v teh 20 letih kaj naučili? Se bo človeštvu uspelo izogniti novi jedrski kataklizmi? Sodeč po dogodkih, se nam ne piše ravno najbolje … Razglašamo rdeči alarm!

REŽISER O FILMU

Ko snemaš in delaš filme, so taki, ki te zaznamujejo za celo življenje. Snemanje s Toljo v radiaciji z mojo malo filmsko ekipo leta 1991, je ena od takih filmskih in človeških izkušenj. Več let sem si prizadevala, da bi posnela nadaljevanje te zgodbe. Leta 2011 nam je končno uspelo. In če bomo še živi, čez 20 let sledi nadaljevanje, smo si obljubili.

Maja Weiss, režiserka in koscenaristka

 

Film je posvečen vsem tistim, ki verjamejo, da je svet še mogoče spremeniti na bolje. FANT POBRATIM SMRTI 1 in 2 nam iz prve roke pove, kaj se nam lahko zgodi, če se igramo z ognjem … Premislimo še enkrat, preden svoje otroke zaupamo v varstvo ‘mirnemu atomu’!

Gorazd Perko, scenarist

PREMIERE & FESTIVALI

Nacionalna premiera: Dokumentarni Festival Ljubljana, 22.3.2012

TV premiera: TV Slovenija: 29.4.2012, TVS 2, ob 20.45

Mednarodna premiera: Sarajevo Film Festival – Documentary Competition, 9.7.2012

Fotogalerija
EKIPA

Režiserka MAJA WEISS
Producentka IDA WEISS
Scenarista GORAZD PERKO, MAJA WEISS
Direktor fotografije in snemalec BOJAN KASTELIC
Montažerja PETER BRAATZ, TILEN ČUFER
Skladatelj in izvajalec glasbe CHRIS ECKMAN
Snemalec zvoka STANISLAV ŠKODA
Mešalec zvoka MARJAN DROBNIČ

PRODUKCIJA

BELA FILM
v koprodukciji z
RTV SLOVENIJA - Uredništvo kulturno - dokumentarnih oddaj
finančna podpora: MINISTRSTVO ZA KULTURO RS

TEHNIČNI PODATKI

Dolžina: 51 minut
Format: HD CAM, barvni
Jezik: ukrajinski, ruski
Leto produkcije: 2012

Tip projekta
Dokumentarni