BANDITENKINDER- SLOVENSKEMU NARODU UKRADENI OTROCI | Bela Film
15960
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-15960,b_,bv_,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-7.7,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

BANDITENKINDER- SLOVENSKEMU NARODU UKRADENI OTROCI

Vsebina

Celovečerni dokumentarec “ Banditenkinder- slovenskemu narodu ukradeni otroci “ scenaristke in režiserke Maja Weiss, pripoveduje zgodbo o trpki in boleči usodi ukradenih slovenskih otrok med drugo svetovno vojno in po njej. Prikazuje jo tako na kolektivni ravni, kot skozi konkretne primere posameznikov.
V žanru drame in “cestnega filma” nas na pot spominov odpelje prof. dr. Janez Žmavc, predsednik Društva taboriščnikov ukradenih otrok. Z njim in še z nekaterimi ukradenimi otroci, ženskami in moškimi, obiskujemo postaje njihovega vojnega otroštva brez staršev. Od zbirnega in razločevalnega centra v slovenskem Celju, preko prehodnega taborišča Frohneleiten v Avstriji, do nemških taborišč Eisenstein (danes Železná Ruda na Češkem), Saldenburg , Neustift, Himmelberg, Seligenporten, Mainburg, Kastl na Bavarskem in Saškem. Zgodbe ukradenih otrok nas zapeljejo tudi v Neumarkt, Nürnberg in zloglasni Auschwitz, v katerem so umirale njihove matere. Ob Celju je še nekaj prizorov posnetih v Sloveniji, na domači zemlji, na katero so zaradi svoje in družinske tragedije še posebej navezani.
Na lokacijah nekdanjih otroških taborišč v Nemčiji se ukradeni otroci srečujejo z nemškimi župani, lokalnimi zgodovinarji in redkimi pričami. Po sedmih desetletjih pride do soočenja nekdanjih« banditenkinder« in »deutschekinder«, z ideologijo nacizma zaznamovanih slovenskih in nemških otrok, žrtev in pričevalcev druge svetovne vojne – danes ostarelih mož in žena sredi Evrope 21. stoletja. Kesanje in odpuščanje. Zamolčano in težko izgovorjeno. Pogled v oči in stisk roke. Za spomin in v opomin.

PREMIERE

Festival dokumentarnega film – Cankarjev dom, Ljubljana, 14.3.2014 ob 18.45

Seznam prihajajočih projekcij na www.majaweiss.si

Fotogalerija
EKIPA

Režija in scenarij MAJA WEISS
Direktor fotografije in snemalec JOŽE JAGRIČ
Montaža MAJA WEISS, PETER BRAATZ , SVETLANA DRAMLIĆ
Oblikovanje grafike MATEJA TOMAŽINČIČ
Postprodukcija slike, trik GORAZD KONČAR / Studio G
Oblikovalec zvoka JULIJ ZORNIK
Organizacija - Nemčija MICHAELA MARĐONOVIĆ
Organizacija – Slovenija JANEZ ŽMAVC
Asistent režije AUGUST BRAATZ
Producent MAJA WEISS
Koproducent JANEZ ŽMAVC

NASTOPAJO

Ukradeni otroci: Janez Žmavc, Stanka Završnik, Iva Lamut, Lizika Lacko, Edi Petrič, Stanko Zagode, Marija Razputnik, Franc Remic, Janez Štiglic, Vili Vresk, Ivan Acman, Erika Matko-Ingrid von Olhafen, Franci Zagožen, Marija Kačičnik, Jožefa Dobrotinšek, Jože Homar in drugi ukradeni otroci.
V filmu nastopajo tudi različni nemški župani in prebivalci mest, kjer so bila nekoč otroška taborišča za prevzgojo slovenskih otrok.

PRODUKCIJA

ZAVOD MAJA WEISS
v koprodukciji z
DRUŠTVOM TABORIŠČNIKOV UKRADENIH OTROK
BELA FILM
finančna podpora: SLOVENSKI FILMSKI CENTER
v sodelovanju z: MUZEJ NOVEJŠE ZGODOVINE CELJE
STIFTUNGOM "ERINNERUNG, VERANTWORTUNG UND ZUKUNFT" iz Berlina
NEMŠKO VELEPOSLANIŠTVO V LJUBLJANI

TEHNIČNI PODATKI

Trajanje : 95 min.
Format : DCP, BLU-RAY S SLOVENSKIMI PODNAPISI
Zvok : digital 5.1
Leto produkcije : 2014

Tip projekta
Celovečerni, Dokumentarni