Padla je prva klapa celovečernega igranega filma Ne pozabi dihati | Bela Film
17197
post-template-default,single,single-post,postid-17197,single-format-standard,b_,bv_,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-7.7,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Padla je prva klapa celovečernega igranega filma Ne pozabi dihati

19 Jun Padla je prva klapa celovečernega igranega filma Ne pozabi dihati

V torek, 19. junija, je padla prva klapa tretjega igranega celovečernega filma “Ne pozabi dihati” v Trstu rojenega režiserja Martina Turka (1978).
Matija Valant (Klemen)

Matija Valant (Klemen)

1. klapa filma Ne pozabi dihati

1. klapa filma Ne pozabi dihati

Ekipa na snemanju filma Ne pozabi dihati

Ekipa na snemanju filma Ne pozabi dihati

Ronja Matijevec Jerman (Jana); Mojca Gorogranc Petrushevska (oblikovalka maske)

Ronja Matijevec Jerman (Jana); Mojca Gorogranc Petrushevska (oblikovalka maske)

Martin Turk, režiser

Martin Turk, režiser

Ekipa na snemanju filma Ne pozabi dihati

Ekipa na snemanju filma Ne pozabi dihati

Z leve: Jakob Cilenšek (Gregor), Matija Valant (Klemen), Martin Turk, režiser, August Braatz (pomočnik režije)

Z leve: Jakob Cilenšek (Gregor), Matija Valant (Klemen), Martin Turk, režiser, August Braatz (pomočnik režije)

Z leve: Petra Trampuž (skript), Martin Turk, režiser; Radislav Jovanov (direktor fotografije)

Z leve: Petra Trampuž (skript), Martin Turk, režiser; Radislav Jovanov (direktor fotografije)

Martin Turk, režiser (levo); Radislav Jovanov-Gonzo, direktor fotografije

Martin Turk, režiser (levo); Radislav Jovanov-Gonzo, direktor fotografije

Martin Turk, režiser

Martin Turk, režiser

Z leve: Matija Valant, Ronja Matijevec Jerman, Jakob Cilenšek

Matija Valant, Jakob Cilenšek

Turkovi filmi so bili predstavljeni na več kot sto filmskih festivalih po celem svetu, leta 2009 pa je bil kot prvi Slovenec izbran v prestižni program canskega festivala Cinefondation Residence.

Režiser je ob prvi klapi povedal, da je »film Ne pozabi dihati intimna in atmosferska drama o odraščanju, o ljubosumju, o prvih ljubeznih in močnih čustvih, ki te preplavljajo v tem obdobju življenja. Kot scenarist in režiser se želim ponovno vživeti v ta pomemben čas, v te formativne in vsem znane občutke, ki smo jih v naglici življenja pozabili, čeprav so ključno oblikovali naše osebnosti.«

Zgodba filma pripoveduje o petnajstletnem Klemnu, ki odrašča s starejšim bratom Petrom in mamo samohranilko v malem mestecu na odmaknjenem podeželju. Utečen vsakdan, ki ga Klemen najraje preživlja z oboževanim bratom na teniškem igrišču in ob bližnji reki, prekine Petrovo nenadno, strastno ljubezensko razmerje s prelepo vrstnico Sonjo, kar pri Klemnu sproži naval nasprotujočih si čustev in nepremišljenih dejanj.

Vloga Klemna je zaupana Matiji Valantu, dijaku Umetniške gimnazije Ljubljana, ki je bil na avdicijah izbran med več kot 200 kandidati. Njegovega brata Petra bo upodobil Tine Ugrin – pred kamero se je preizkusil že na filmih Nika in Nevidna roka Adama Smitha, oba v režiji Slobodana Maksimovića. Usodno dekle bo upodobila Klara Kuk študentka igre na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo.

Večji vlogi sta zaupani tudi Jakobu Cilenšku in Ronji Matijevec Jerman, ki se je spomnimo iz filma Pojdi z mano, Klemnovo in Petrovo mamo pa bo upodobila Iva Krajnc Bagola. Vlogo teniškega trenerja je sprejel Nikola Đuričko, prvak Jugoslovanskega dramskega gledališča, med drugim je sodeloval pri mnogih mednarodnih in srbskih filmskih produkcijah: V deželi krvi in medu (režija Angelina Jolie), Genius (z Geoffreyem Rushom), Legends (s Seanom Beanom), Sence Balkana, Montevideo, Bog te video in mnogih drugih.

Poleg priznanih slovenskih avtorjev pri filmu sodeluje tudi mednarodna ekipa, med katerimi sta Radislav Jovanov – Gonzo, hrvaški direktor fotografije in kultni režiser videospotov domala vseh pomembnejših glasbenih izvajalcev bivše skupne države, s katerim Turk tokrat sodeluje že petič. Glasbo bo spisal italijanski skladatelj in glasbenik Teho Teardo, ki je med drugim ustvaril glasbo za filme Paola Sorrentina in Gabriela Salvatoresa, pri nas pa je poznan predvsem po glasbenih projektih z Blixo Bargeldom.

»Šest od sedmih tednov snemanja bo potekalo na lokacijah v Beli krajini, predvsem v Občini Metlika,« pravi Ida Weiss, producentka filma. »Režiser Martin Turk je scenarij napisal z mislijo na belokranjske griče in zelena Kolpo, zato smo toliko bolj veseli gostoljubja, ki so nam ga izkazali Metličani – župan Darko Zevnik, občinska uprava in svetniki, Komunala, Mladinski center, Hotel Bela krajina ter vsi, s katerimi sodelujemo in bomo sodelovali v naslednjem mesecu in pol,« še dodaja Weissova.

Produkcija Bela film, ki jo je Ida Weiss tako poimenovala tudi zaradi Bele krajine, se tako vrača v te kraje skoraj dvajset let po snemanju celovečernega filma Varuh meje režiserke Maje Weiss. In sicer prav v času, ko se reka Kolpa in tamkajšnja meja v medijih pojavljata predvsem zaradi prebežnikov. Filmska ekipa zato upa, da bo njihova prisotnost pozitivno vplivala tako na lokalni turizem kot tudi popestrila lokalno dogajanje.

Film nastaja v produkciji Bela film, v koprodukciji s Quasar (Italija), Studio Dim (Hrvaška), RTV Slovenija in RAI Cinema ter finančno podporo Slovenskega filmskega centra, FVG Audiovisual Fund, Hrvaškega avdiovizualnega centra, Media programa Ustvarjalne Evrope, Re-Act razvojne sheme in tehnično podporo FS Viba film.

Agent za svetovno prodajo je Intramovies (Italija).

zgodba in režija: Martin Turk
producentka: Ida Weiss
scenarij: Martin Turk, Gorazd Trušnovec
direktor fotografije: Radislav Jovanov – Gonzo (Hrvaška)
glasba: Teho Teardo (Italija)
scenografija: Marco Juratovec
kostumografija: Emil Cerar
oblikovanje maske: Mojca Gorogranc Petrushevska
montaža: Beppe Leonetti (Italija)
snemanje zvoka: Antonio Petris (Italija)
direktor filma: Matija Kozamernik
koproducentke: Marta Zaccaron, Darija Kulenović Gudan, Marina Andree Škop
igrajo: Matija Valant, Tine Ugrin, Iva Krajnc Bagola, Klara Kuk, Nikola Đuričko, Ronja Matijevec Jerman, Jakob Cilenšek, Miha Rodman, Aleš Valič, Franko Korošec, Nina Valič, Maja Gal Štromar, Alida Bevk …
produkcija: Bela film 
koprodukcija: Quasar (Italija), Studio Dim (Hrvaška), RTV Slovenija in RAI Cinema (Italija) 
finančna podpora: Slovenski filmski center, FVG Audiovisual Fund, Hrvaški avdiovizualni center, Ustvarjalna Evropa – Media program, Re-Act razvojna shema, FS Viba film
agent za svetovno prodajo: Intramovies (Italija)

 

Ni prispevkov.

Žal, trenutno ni možno komentirati