Od Linza do Šangaja, od Oberhausna do Busana | Bela Film
16939
post-template-default,single,single-post,postid-16939,single-format-standard,b_,bv_,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-7.7,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Od Linza do Šangaja, od Oberhausna do Busana

04 Maj Od Linza do Šangaja, od Oberhausna do Busana

Po tem, ko je film Blue Velvet Revisited – Ponovni pogled na Modri žamet režiserja Petra Braatz uspešno prepotoval že dobršen del poloble, se je aprila ustavil v naši sosedi Avstriji na festivalu Crossing Europe Film v Linzu.

Mednaroden festival v Linzu, ki je potekal od 25. – 30. Aprila, je platforma za mlade evropske filmske ustvarjalce, ki se ukvarjajo s socialno-političnimi in mladostniškimi tematikami. Crossing Europe je tretji največji festival v Avstriji in pritegne ogromno obiskovalcev; to leto kar 23.000.

Pred tem so si film, ki prikazuje ponovno zbrane posnetke ter fotografije s snemanja kultnega trilerja ‘Modri žamet’ Davida Lyncha s spremno besedo avtorja dokumentarca Petra Braatza, filmski sladokusci ogledali v Parizu na festivalu L’Europe autour de l’Europe – Festival de films la Grande Europe. Festival gosti okrog 200 mojstrovin sodobnega in starega evropskega filma. Viden je bil tudi aprila v Filadelfiji na petem Festivalu Cinedelphia Film.

Kam potuje zdaj?

Če se nahajate kje v okolici Chicaga si ga boste lahko ogledali v okviru retrospektive ustvarjanja Davida Lyncha, ki poteka v Music Box Theatru od 27. Aprila do 4. Maja. V juniju se bo film predstavil v San Franciscu na 16. San Francisco Documentary Film Festival. Prav tako junija bo na ogled tudi v Šanghaju na dvajsetem Festivalu Shangai Internatonal Film, ki je edini tekmovalni filmski festival na Kitajskem odobren s strani internacionalne federacije združenja filmskih producentov.

V sklopu retrospektive slovenskih filmov ga bodo vrteli na Transilvania International Film festivalu, ki se letno odvija v zgodovinski prestolnici Cluj-Napoci.

Uspešno pot po mednarodnih festivalih nadaljuje tudi kratki igrani film Dobro unovčeno popoldne Martina Turka, ki prikazuje popoldne očeta in sina. Film je bil izbran med kar 7.000 prijavami in bo prikazan na enem izmed najstarejših festivalov kratkega filma International Short Film Festival Oberhausen v Nemčiji v okviru tekmovalnega programa Children’s and Youth Film (filmi za otroke in mladino). Junija sledi projekcija v Varšavi na Cinema in Sneakers Film Festival for Children and Youth, julija pa najprej na 30. International Festival of Films for Children and Young Adults v Teheranu, nato pa v Koreji na dvanajstem Busan International Kids and Youth Film Festivalu.

Ob tej priložnosti vas tudi vabimo na »poetičen spomin na čas, metafizično opazovanje Petrovih izkušenj s snemalnih prizorišč«, kot so se izrazili o Blue Velvet Revisited filmu na londonskem filmskem festivalu in napovedujemo slovensko premiero, ki bo 30. Junija v Kinodvoru/Kinodvorišču.

Ni prispevkov.

Žal, trenutno ni možno komentirati