1998 - 2018: Praznujemo 20 let | Bela Film
17100
post-template-default,single,single-post,postid-17100,single-format-standard,b_,bv_,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-7.7,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

1998 – 2018: Praznujemo 20 let

24 Feb 1998 – 2018: Praznujemo 20 let

Bela film bo 20. let delovanja obeležila 20. marca 2018 v sklopu 20. Festivala dokumentarnega filma s premiero celovečernega dokumentarnega filma Maje Weiss MY WAY 50 – MED ISKANIM IN NAJDENIM SVETOM ter dokumentarnim prvencem Ide Weiss PETER VS. HARRY.

MY WAY 50 – MED ISKANIM IN NAJDENIM SVETOM je avtobiografski dokumentarec Maje Weiss, ki prikazuje pet desetletij njenega življenja skozi filme, ki jih je ustvarila kot režiserka in scenaristka. Svoj prvi film je posnela leta 1984 na AGRFT, prvo kamero pa si je kupila leta 1987 za prvi honorar, ki ga je zaslužila kot tajnica režije. „Ona in jaz, kdo sem, kdo smo“. My Way 50 je insajderski pogled na režiserkino lastno delo, je njen „rosebud“ in kritični pogled na družbo od Titove smrti leta 1980 do današnjih dni, ko je svet ujet v terorizem, begunske krize in brezposelnost. Več o filmu si preberite tukaj.

PETER VS. HARRY je dokumentarni portret nemško-slovenskega glasbenika, snemalca, scenarista in režiserja Petra Braatza, ki se včasih imenuje tudi Harry Rag, čeprav ni prepričan, kaj »harry rag« (onstran naslova uspešnice skupine The Kinks) sploh pomeni. Braatz, ki je kot pevec skupine S.Y.P.H. vzniknil znotraj nemške pankerske scene poznih sedemdesetih in osemdesetih let, je predvsem dokumentarist, čigar dela so bila nemalokrat nerazumljena in zavračana; o njegovem delu in življenju pred kamero spregovorijo sodelavci in prijatelji, pa tudi družinski člani, med njimi tudi Petrova žena Maja Weiss. Več o filmu si preberite tukaj.

Bela film je v dvajsetih letih obstoja producirala trideset filmov različnih dolžin in zvrsti. Med njimi so bili med najbolj odmevnimi celovečerna igrana filma Maje Weiss “Varuh meje” in “Instalacija ljubezni” ter celovečerni igrani prvenec Martina Turka “Nahrani me z besedami“, kot tudi celovečerni dokumentarni filmi “Cesta bratstva in enotnosti” Maje Weiss, “Darfur – Vojna za vodo” Maje Weiss in Toma Križnarja, “Doberdob – Roman upornika” Martina Turka in “Ponovni pogled na Modri žamet” Petra Braatza.

Sponzor večera je Kmetijska zadruga Metlika, ki ob tej priložnosti poklanja izbor belokranjskih vin.

skupaj_logo_kz-01logo_pvh_premieramyway50_logo_premieramyway50mp

 

Ni prispevkov.

Žal, trenutno ni možno komentirati